Rauw eten doe je zo!

Rauw eten de nieuwe trend? Dat zou je misschien denken. Rauw voedsel wordt gezien als ‘hip’, maar er is meer aan de hand. Steeds meer mensen kijken kritisch naar producten die ze kunnen kopen in de supermarkt. Ze verbazen zich over onbekende voedingsstoffen die in grote getalen worden toegevoegd aan dagelijkse producten en proberen dit steeds vaker te vermijden. En wat blijft er over als je bewerkte voedingsmiddelen schrapt? Juist. Rauw eten.

Bewerkt voedsel is niet beter

Er worden allerhande stoffen aan bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd. Zo krijgt het een mooie, aantrekkelijke kleur, of we kunnen bepaalde producten opeens het hele jaar door eten.

Maar wordt het eten daar wel beter van? Het antwoord is simpel: nee. Ons eten zit hierdoor namelijk boordevol verzadigde vetten, transvetten (dit zijn vetten die niet in de natuur voor komen), conserveermiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen.

Ook eten we veel te veel geraffineerde producten (producten die arm zijn aan voedingsstoffen) en snelle koolhydraten, zoals witte rijst, meel en suikers. De ingrediëntenlijsten op al deze producten lijken eindeloos, terwijl de voedingswaarde er juist alleen maar drastisch door daalt.

En fruit en groenten dan?

Natuurlijk koop je in de supermarkt ook ogenschijnlijk verse producten, zoals groenten en fruit. Maar blijf opletten: fruit en groenten uit de supermarkt zijn vaak ook bewerkt. Ze bevatten weinig vitaminen en mineralen, terwijl je dit juist wel verwacht van je glimmende appel of bord vol broccoli.

Ook wordt er voor het verbouwen van deze producten nog te vaak gebruikt gemaakt van allerhande bestrijdingsmiddelen, die wij door het consumeren onnodig binnenkrijgen.

Maak komkommer smoothies van komkommers uit je eigen tuin of balkon!

 

Rauw eten

Tja, wat eet je dan? Rauw, plantaardig voedsel, in plaats van bewerkt en dierlijk voedsel. De keuze gaat vooral uit naar plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Het draait dan om producten die je rauw kunt eten, of die in ieder geval niet boven de 45 graden Celsius zijn verhit.

Beperkt

Hoewel we steeds kritischer kijken naar bewerkte voedingsmiddelen, klinkt het eten van plantaardig of rauw voedsel ook niet iedereen als muziek in de oren. Men is bang dat je met dit eetpatroon zoveel moet schrappen, dat het je keuze gigantisch beperkt.

Niets is echter minder waar. Je kunt kiezen uit noten, zaden, fruit, seizoengroenten, wilde planten, zeewier, gekiemde bonen en algen. Soms kun je het aanvullen met rauwe vis of rauwe melkproducten, zoals geitenkaas. Zeker als je bezig bent met afslanken is rauw eten geen gek idee. Het is licht verteerbaar en je krijgt er veel energie van.

zelf hummus maken is erg gezond

Hoe dan?

Tja, maar waar vind je al die seizoenproducten en verse ingrediënten dan? Probeer eens verder te kijken dan de supermarkt. Ontdek biologische winkels en lokale boeren, waar producten niet massaal geproduceerd en bewerkt worden. Er bestaan talloze websites waar je bijvoorbeeld bepaalde boxen kunt bestellen, vol plantaardig en vers voedsel.

Bovendien hoef je je eetpatroon niet in een keer drastisch om te gooien: beter is om dit stap voor stap te doen. Vervang een deel al voor rauwe producten en vul dit aan met producten die gestoomd, gekookt of gebakken zijn. Zo kan ook je lichaam langzaam maar zeker wennen aan je rauwe keukenstijl!

Klik op de foto voor het recept

Reageer op dit artikel

1 Reactie op "Rauw eten doe je zo!"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Demi | DE KOOKFABRIEK
Gast

Leuk artikel! Inspirerend!

wpDiscuz