Gemberthee als medicijn?

Ik heb het snel koud. Best vervelend als je thuis op de bank zit te rillen en je vriend zit in zijn t-shirt je raar aan te kijken. Tja nog maar een trui aantrekken dan. Om die reden drink ik ook iedere avond thee. Iets anders drink ik eigenlijk niet. Ik vind het heerlijk. Op aanraden van een osteopaat ben ik op zoek gegaan naar gember om de geneeskrachtige eigenschappen uit te testen. Gemberthee verwarmt van binnenuit!

Op zoek naar Gemberthee

Ik heb een flink stuk gember gekocht voor EUR 0,50. Dat is een meevaller!  Eenmaal thuis gekomen heb ik een stukje gemberwortel geraspt boven een flinke theemok en daarna kokend water erover gegoten. Even een paar minuten wachten om de gemberthee te laten trekken en om het af te laten koelen. Het proeft vreemd, het heeft een hele specifieke smaak. Best sterk, kruidig en pittig te noemen. Inmiddels na flink wat koppen gemberthee verder, ben ik verkocht! Het is een heerlijke thee en prima te variëren met verschillende andere ingrediënten. Hieronder zet ik een aantal eenvoudige varianten neer om eens te proberen.

Lekker zelf proberen

Variatie 1 Gemberthee (Gewoon lekker):

♥ Geraspte Gember

♥ Kokend water

♥ Zwarte thee / rooibos thee of groene thee (kies jouw favoriete thee)

♥ Eventueel zoeten met basterd suiker of agave siroop

Variatie 2 Gemberthee (Bij griep of verkoudheid):

♥ 5 cm Gember in plakjes

♥ 4 kopjes water in pan

♥ Schijfje citroen of schijfje sinaasappel

♥ 1 Theelepel honing

Doe alle ingrediënten in een pannetje op het vuur en breng het aan de kook. Laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken en schenk een kopje vol met het mengsel. Laat het voldoende afkoelen en zoet het met een beetje honing. Ook gelijk verzachtend voor je zere keel.

Gember verwarmt je lijf

Gember thee wordt veel gebruikt vanwege zijn medicinale werking. Het heeft een aantal hele goede eigenschappen op gezondheidsgebied. Hieronder heb ik er een aantal op een rijtje gezet:

  • Helpt bij reisziekte en misselijkheid
  • Bevorderen van de stoelgang
  • Verhelpen van een opgeblazen buik
  • Bevorderen van de bloedcirculatie
  • Helpt je lichaam ontgiften
  • Aanmaak van speeksel en daarmee betere vertering van eiwitten en dus betere opname van voedingsstoffen
  • Helpt bij afvallen, als extra ondersteuning naast een gezond voedingspatroon en regelmatig bewegen
  • Verlichting van migraine en vermindering van aanvallen bij regelmatig eten van gember
  • Gember is een natuurlijke bloedverdunner (niet aan te raden in combinatie met aspirine of andere bloedverdunners)

Gedroogde gember heeft meer gezondheidseffecten dan verse gember. Dit komt doordat alleen de werkende bestanddelen overblijven na het droogproces. De concentratie is dan groter.

Video 3 keer gember toepassen

In deze video geef ik drie toepassingen van gember bij zwangerschap en misselijkheid, griep en verkoudheid en bij het bestrijden van migraine.

Gember bewaren

Als je verse gember gaat kopen dan is deze 2 weken houdbaar in de koelkast. Je kunt hem ook in een pot met potgrond bewaren, als je deze af en toe water geeft is de gemberwortel zeker 4 maanden te bewaren. Soms groeit ie ook nog een stukje. Je kunt ook porties schillen en raspen en deze in de vriezer bewaren. Dan is het nog 6 maanden houdbaar

Gember als medicijn

Alle energie en bouwstoffen die jouw lijf nodig heeft, halen we uit de voeding die we eten en drinken en uit de lucht. De groene smoothie die we drinken, het bord risotto dat we eten, maar ook zeelucht of berglucht zijn ontzettend gezond voor je lijf. Vloeibaar eten neemt je lijf vrijwel direct op, maar vast voedsel heeft bewerking nodig en moet zo klein gemaakt worden om via de bloedbaan naar de cellen te reizen. Het verteerbaar maken van ons eten gebeurd door het spijsverteringstelsel.

De spijsvertering begint direct al in je mond. Heel zwartwit gezegd: door goed kauwen en fijnmalen van je eten, zorg je ervoor dat je meer voedingstoffen opneemt en dus uiteindelijk meer voordelen ondervind van het eten dat je eet. Je lichaam wordt daardoor beter gevoed. Wil je op een andere manier kennis maken met de fijne eigenschappen van gember? Ginger Root wordt vooral gebruikt ter ondersteuning van de spijsvertering. Dit voedingssupplement kost EUR 15,60 voor 100 capsules. De dosering is 1 maal daags een capsule bij de avondmaaltijd innemen.

Hoe werkt dat dan? De gember stimuleert de aanmaak van spijsverteringsenzymen, waardoor je eten beter verteerd wordt. Gember zorgt ervoor dat vooral eiwitten beter worden verteerd. Je neemt meer belangrijke voedingsstoffen op in plaats van direct afgevoerd te worden naar de uitgang. Let op, want gember is bloed verdunnend. Gebruik liever niet teveel gember tijdens de zware dagen van je menstruatie.

Benieuw naar andere onderwerpen?

Je zit hier goed als je een eigen mening, visie, wil en koppigheid hebt om te doen wat goed voelt. Jij geeft richting aan je eigen leven. Dat hoef ik je niet vertellen, daar ben je slim genoeg voor. Je vind het leuk om gezondere manieren in je leven toe te passen en daar veel over te lezen op het internet. Je hebt bijvoorbeeld een heftige periode meegemaakt, maar dat hoeft niet perse.

Waarom Lekker & Gezond

Ik ben deze website gestart vanwege mijn verhaal. Ik heb nachten wakker gelegen van de buikpijn. Uit eten gaan was een ramp, naar de wc gaan ook. Continue was ik oververmoeid. Op enig moment ben ik eerder naar huis gegaan vanuit het werk direct door naar de huisarts, omdat het zo pijnlijk was dat het voelde als messteken in mijn darmen. Ik heb bijna alle onderzoeken al laten doen. Ik ben onderzocht op darmkanker, verschillende SOA’s, coeliakie en andere darmziekten. Alles was negatief, gelukkig maar, echter waren mijn klachten niet weg. De dokter gaf me zakjes met vezels mee. Tja, daar was ik absoluut niet mee geholpen. Inmiddels had de huisarts mijn darmproblemen een naam gegeven. Prikkelbaar darm syndroom. Niets aan te doen, is ook niet ernstig, dus neem maar een paracetamol als je pijn hebt en neem wat pruimen voor je darmen.

Ik begon steeds meer te lezen over voeding en werd steeds meer overtuigd, hier kan ik iets mee. Ondanks dat een prikkelbaar darm syndroom niet ernstig is, was mijn energieniveau zo laag dat ik er veel hinder van ondervond. Ik begon daarom zelf maar te experimenteren. Van tarwebrood stapte ik over op speltbrood en van witte pasta naar speltpasta. Dat maakte in mijn darmen al een wereld van verschil. Interessant! Zo bleef ik bezig en besloot uiteindelijk om een opleiding tot natuurvoedingsadviseur te gaan doen. In eerste instantie om mezelf te helpen.

Tijdens de opleiding werd ook orthomoleculaire suppletie behandeld. Dit is werken met supplementen naast een gezond voedingspatroon. Ik heb veel kennis opgedaan van de verschillende vitamines & mineralen en de effecten op je lijf. 

Voedingskennis

Inmiddels is mijn prikkelbare darm onder controle, dankzij gezonde voeding,  genoeg ontspanning en stressbeheersing, een darmdetox en dagelijkse aanvullende voedingssupplementen. Het zal nooit helemaal weggaan, maar ik kan inmiddels uit eten gaan zonder een hele nacht wakker te hoeven liggen van de buikpijn. Eigenlijk is het heel simpel, maar je moet het maar net weten. De algemene kennis van voedingsleer loopt erg achter en ik merk dat veel mensen wel graag gezonder willen leven en dat ook denken te doen, maar in heel veel valkuilen stappen. Daar wil ik je graag mee helpen!  

Lees op dit blog heel veel gratis artikelen over gezond leven, gezondere recepten en vind inspiratie voor je eigen zoektocht naar een gezondere lifestyle. Ik ben van mening dat je niet heel streng voor jezelf hoeft te zijn. Je mag van mij namelijk alles eten, als je maar bewust bent wat het eten met je doet. Als jij niet weet wat een patatje met mayonaise in je lichaam doet, dan mag je het niet eten. Als je het wel weet en je hebt er zin in, dan kun je gerust een patatje eten. Het gaat om bewust wording en weten wat je eet. Je zou niet de hele dag bezig moeten zijn met wat je lekker vind en waar je zin in hebt. Het gaat erom dat je bewust jouw lichaam gaat voeden om de beste variant van jezelf te zijn. Om de kracht en energie te hebben om te doen wat jij graag wilt doen en niet uitgeput van alle (voedings)stress ’s avonds op de bank gaat liggen met chips. Kom uit die vicieuze cirkel en word de beste versie die jij kunt zijn met een gezond lichaam en geest!

Matcha

Ik ben wild enthousiast over Matcha thee. Neem jij wel eens blauwe bessen vanwege het hoge aantal antioxidanten. In Matcha thee zit nog veel meer! Matcha thee bevat een indrukwekkende ORAC score, dit is meer dan 1380 per gram. De score geeft het aantal antioxidanten aan in de thee, deze is hoger dan in blauwe bessen en acai. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid antioxidanten ligt tussen de 3000 – 5000 ORAC voor een gezond lichaam. Wil je deze aantallen halen, dan neem je twee zakjes van 2 gram Matcha per dag. 

Bezoek mijn blog voor praktische tips en inspiratie of bezoek mijn webshop voor Matcha en andere producten die ik passend vind bij een lekker & gezonde lifestyle!

Social Media

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg dan mijn Facebook pagina en mijn Instagram of Twitter.

Reageer op dit artikel

20 Reacties op "Gemberthee als medicijn?"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Lucia Mevissen
Gast

Hallo Marlies.

Wat goed allemaal. Voelt aan als een warm bad.
Wij hebben wel zin om een keertje naar A’dam te komen voor een consult. Als je tijd hebt, en het je past, natuurlijk.
Of gaat het via de wabcam? Deze hebben we 1 keer gebruikt.

We zijn heel lekker bezig, al zeg ik het zelf maar met elkaar is er meer kennis.

Groeten van Rob en mij,
Lucia.

Kaptein
Gast

Ben blij met gember Artikel!!!!

marian
Gast

Hallo Marlies, net als jij heb ik het ook erg koud s ‘ avonds. Ik voel ook koud aan. Ik heb nu mijn eerste mok gember thee op. Mijn vraag is hoeveel mokken thee moet je hiervoor s ‘avonds drinken ?
Mijn schildklier werkt ook niet optimaal en is met medicijnen nu redelijk in orde, ik dacht dat het daardoor kwam. Was daarom ook erg blij en hoop het hierdoor weer lekker warm te krijgen.
Groetjes
Marian

W
Gast

Paracetamol is geen bloedverdunner, aspirine wel.
Je kan het dus wel gebruiken naast paracetamol

Gissie
Gast

Dank je wel , ik ben heel blij met jou artikel over Gember en nu maar hopen dat het werkt voor mijn Migraine

groetjes Gissie

Dieny
Gast

We gebruiken sinds enige tijd gemberthee tot volle tevredenheid,maar sinds mijn man die thee drinkt heeft hij last van jeuk over zijn hele lichaam,gebruikt geen medicijnen..Graag een antwoord of dit vaker voorkomt.

Dré
Gast

Beste Marlies ik zelf heb diabetes en neem daar om al bloedverdunners in om een betere doorbloeding te krijgen mijn voeten en onderbenen zijn al aan getast door de diabetes dus is het voor mij wel belangrijk dat ik daar goed oplet net als het eten van suikers denk maar aan honing dat is gewoon een suiker bom voor mij kan je mij daar verder in helpen wat het beste is .

Boke
Gast

Boke.
Voor het gebruik van gember, heb ik een keer ge Google,daar ik bloedverdunners neem,en gember maak het bloed ook dun.
Spijtig durf ik het niet gebruiken..eerst raad vragen aan mijn huisarts..
Groetjes boke

jan walta
Gast
hallo, m,n vrouw heeft ontzettend veel last van exceem vooral haar handen, bij hevige jeuk aanvallen is de enigste remedie onder de hete kraan zodat de pijn de overhand krijgt, we hebben alles al geprobeerd maar niets helpt, alleen prednison maar daar word je ook niet blij van, zou gember thee hier goed voor zijn om het wat te verbeteren, en ik zelf gebruik bloedverdunners voor m,n hart,13 jaar terug gedotterd, kan ik stoppen met die bloedverdunners als ik gember thee ga drinken?, op het moment drinken we brandnetel thee en 52 kruiden thee voor de ontzuring, hopelijk heeft u… Lees verder »
jan walta
Gast

bedankt voor je antwoord, en ja we zijn ook bij de homeopaat geweest zonder succes, het enigste wat we nog niet hebben geprobeerd is acapunktuur nogmaals bedankt , grtes jan

Sarina
Gast

Beste Marlies,

Qua gezondste…maakt vers of poedervorm gember uit? Waar haal je de poedervorm van goed kwaliteit vandaan? Ik neem aan toch niet een potje van bijv AH??
En maakt herkomst van de gember uit? Die van mij heb ik uit China, maar van veel mensen hoor ik hoe bevuild China is wat betreft producten.
Zou dit bij gember uitmaken?
Ik hoor graag van je en mooi artikel!!

phil
Gast

is gemberthee ook goeoor een detox van je lichaam en tegen opgeblazen gevoel ?

wpDiscuz