Zo zorg je voor een gezonde luchtkwaliteit in je eigen huis

In een eerder artikel heb ik geschreven over het creëren van een gezonde luchtkwaliteit in je eigen huis aan de hand van planten. Er zijn veel andere invloeden die ook belangrijk zijn voor een gezonde luchtkwaliteit. Lucht kan namelijk bederven. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en bijvoorbeeld keelpijn. En niet alleen in de winter. Ook in de zomer als alle deuren en ramen openstaan kan de luchtkwaliteit in jouw huis ver beneden peil zijn. Gelukkig zijn er goede manieren om de luchtkwaliteit in je huis beter te maken. In dit artikel lees je precies hoe je weer een gezonde luchtkwaliteit in je huis krijgt. 

Zo zorg je voor een gezonde luchtkwaliteit

1. Breng balans in de ionen

Breng balans in de wat, zal je allicht denken? Een klein stukje natuurkunde dan: Een ion is een elektrisch geladen molecuul. Ionen kunnen zowel positief als negatief zijn. De atmosfeer rond de aarde is altijd gevuld met positieve en negatieve ionen.

Positieve ionen

Positieve ionen ontstaan als er gebruik wordt gemaakt van elektrische apparaten, zoals bijvoorbeeld de stofzuiger, een föhn of een elektrische tandenborstel. Er verandert iets in de lucht door het gebruik ervan. Dit is geen positief effect. Zeker als er teveel positieve ionen aanwezig zijn. Door deze verandering kun je zelfs ademhalingsklachten krijgen, veel moeten niezen of moeten hoesten.

Positieve ionen kunnen ook bijdragen aan stress, moeite met slapen, migraine en astma. Uiteindelijk gaat het om balans en zijn er gelukkig ook negatieve ionen waardoor de lucht weer schoon wordt.

Negatieve ionen

Deze ontstaan in de natuur. Je lijf knapt op door het horen van de golven van de zee, of het luisteren naar het geluid bij een waterval. Hier is een overschot aan negatieve ionen aanwezig. En onweer heeft ook enorm veel effect op ons. Dit komt door de negatieve ionen die de bliksem veroorzaakt. Je merkt vaak na een onweersbui dat het buitenklimaat positief is veranderd en vaak is het een enorme opluchting als de benauwdheid weer is verdreven.

Concentratie – Correlatie

  • Tot 50 ionen / cm3 veroorzaken fysiologische verstoringen (een afgesloten kantoorruimte met airco en woning in binnenstad)
  • 1.000-2.000 ionen/cm3 minimaal benodigd voor een gezonde omgeving (normale buitenlucht buiten de stad)
  • 5.000-50.000 ionen/cm3 verbeteren de lichaamseigen afweer en weerstand (in de bergen, aan zee)
  • 50.000-100.000 ionen/cm3 doden bacteriën en verminderen infectiehaarden (een waterval, in een bos of een flinke onweersbui)
  • 100.000-500.000 ionen/cm3 bevorderen het genezingsproces van het lichaam

De onderstaande voordelen zijn er wanneer de lucht van negatieve ionen wordt voorzien:

  • de lucht binnenshuis wordt schoner en is dus beter voor de gezondheid,
  • de weerstand van het lichaam wordt hoger,
  • inhalatie allergieën kunnen minder worden of verdwijnen,
  • angsten en depressies kunnen verminderen of verdwijnen,
  • ziektes kunnen worden voorkomen.

(bron)

Schaf een zoutlamp aan

Om negatieve ionen in huis te stimuleren schaf je een zoutlamp aan. Een zoutlamp is een lamp met Himalaya zoutkristallen en een lampje van 25 watt met warm licht. De zoutlamp is gevuld met zoutkristallen. De zoutkristallen hebben een reinigende/ioniserende werking zodra ze warm worden door de gloeilamp. Zoutkristal heeft een antibacteriële werking en werkt zeer positief op problemen van de ademhaling, voorhoofdsholte, allergieën en verkoudheid. Plaats de zoutlamp het liefst dicht bij bronnen die positieve ionen produceren, zoals de televisie of de laptop. Indien er klachten zijn ga je na ongeveer een week iets merken van het effect van de zoutlamp. Om de werking verder te versterken kun je ook kiezen voor zoutkristallen aangevuld met edelstenen, zoals Amethist, Rozenkwarts, Oranje Calciet en Bergkristal.

2.  Zet je ramen open

Ventileren is een belangrijk gegeven. De huizen van vroeger waren slecht geïsoleerd en daardoor goed geventileerd. Tegenwoordig isoleren we de huizen zo bijzonder goed, dat we bewust moeten gaan ventileren. Ventileren of tochten, heeft geen effect op de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid, maar zorgt er wel voor dat de luchtstroom op gang komt. Door regelmatig te tochten, komt er frisse lucht het huis binnen.

Hang je de natte was binnen in een kamer op? Zet dan altijd een raam open op die kamer. De natte vochtige damp zorgt voor vervuiling van de luchtkwaliteit. Het gaat dan vaak ook muf ruiken in die ruimte. Zet sowieso altijd een raam open als je thuis bent en laat nog liever altijd je ventilatieroosters open staan.

3. Houd je huis schoon en allergievrij

Gooi alsjeblieft alle chemische schoonmaakmiddelen weg en koop vanaf nu alleen nog maar biologisch afbreekbare producten. Het is namelijk niet alleen slecht voor het milieu, het is ook giftig voor jou. Je zou in principe altijd handschoenen moeten dragen als je deze producten gebruikt. Echter tijdens en na het schoonmaken komen er dampen vrij die in jouw binnenklimaat blijven hangen. Deze zijn giftig voor jou en voor je huisdieren. Als je de lucht niet reinigt, blijf je dus in een slechte ongezonde omgeving zitten.

Kies voor biologisch afbreekbare producten

Een tip voor heerlijke en biologisch afbreekbare schoonmaakproducten: Marcel’s Green Soap. Wil je liever super goedkoop, maar toch duurzaam schoonmaken, haal dan schoonmaakazijn. Dit is in iedere supermarkt te koop. Nadeel van schoonmaakazijn vind ik de geur. Denk trouwens ook eens aan luchtverfrissers, het gebruik van verf in huis en verlijmd tapijt en andere producten die niet natuurlijk zijn. Daar zijn gezondere alternatieven voor.

Niet roken in huis

Houd je huis stofvrij en rook nooit in huis. Als er gasten komen, vraag ze dan om buiten te roken. Als er iets slecht is voor je binnenklimaat dan is het wel tabaksrook. Wordt er veel gerookt in huis, dan trekt het zelfs in het behang en vergeelt de kamer.

Regelmatig stofzuigen

Stofzuig regelmatig. Door het stof weg te halen, verbeter je namelijk ook de kwaliteit.  Je zou eventueel eens kunnen kijken naar een luchtreiniger. Deze haalt stof, allergenen (denk aan pollen) en teveel aan vocht uit je huis.  Maak ook regelmatig de luchtroosters schoon boven de ramen en bijvoorbeeld op het toilet en in de douche. Dit doe je met een stofzuiger. Voordat je nou als een gek met smetvrees je huis gaan schoonmaken, in ieder huis ligt natuurlijk stof. Alleen als kamers extreem stoffig zijn, kan dat gaan zorgen voor gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan astma of diverse allergieën.

4. Pak schimmel aan in huis en onderhoud je CV

Je kunt schimmel aanpakken door met diverse schimmelreinigers aan de gang te gaan, of je pakt het probleem bij de bron aan. Dit kun je doen door de luchtvochtigheid in je huis te gaan meten. Er bestaan diverse meetapparaten op de markt waarmee je zelf aan de slag kunt. Een gezond vochtpercentage in huis is tussen de 40 – 60 %. Is de vochtigheid lager, dan krijg je snel last van droge ogen en een droge keel. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan ontstaan schimmels.

Een andere die zeer belangrijk is het onderhouden van je CV ketel of kachel. Bij slecht werkend materiaal kan er teveel koolmonoxide in huis komen en dat is zeer giftig en uiterst gevaarlijk.

5. Plaats planten in huis

Nu zijn er planten die niet alleen je huis voorzien van zuurstof, maar ook planten die gifstoffen uit de lucht zuiveren. Op deze manier houdt je de lucht schoon en gezond voor de mensen en dieren waarmee je samen leeft. Een daarvan is de palm. Via zijn bladeren haalt hij de gifstoffen uit de lucht en worden de stoffen in de plant of in de wortels afgebroken.

Volgens het onderzoek van NASA heb je 1 plant nodig per 100m2 om te lucht te zuiveren van gifstoffen. Denk ook eens na waar je de palm neerzet. Meestal zetten mensen planten in de woonkamer, maar waarom niet in de slaapkamer? Zeker als je last hebt van slaapproblemen is dit een goede om te proberen. Meer lees je over de luchtzuiverende palm in dit artikel.

Ten slotte

Met deze tips om een gezonde luchtkwaliteit in huis te bereiken kan iedereen aan de slag. Wees je bewust van de dingen die je nu doet en nu direct kan gaan verbeteren, waaronder 24 uur per dag ventileren, kiezen voor biologische producten, planten in huis, schimmel aanpakken en de aanschaf van een zoutlamp. Zo is een gezonde luchtkwaliteit een stap naar een gezond leefklimaat in huis, zonder allergieën

 
Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz