Brandnetelthee natuurlijk

Een paar maanden geleden kreeg ik van een collega een zak gedroogde Brandnetelthee van Jacob Hooy. Ze weet dat ik regelmatig bezig ben met ontzuren. Een vriendin van haar is daar ook mee bezig en die gaf deze thee mee voor mij. Erg aardig! Ik kende de eigenschappen van brandnetelthee als bloedzuiverend en als een stimulans voor je nieren om vocht af te drijven. Het is blijkbaar ook goed voor het ontzuren van je lijf.

Brandnetelthee

Genetisch bepaald

Mijn moeder vertelde me een paar jaar geleden, nadat mijn interesse voor gezond leven naar buiten kwam, over mijn oma die regelmatig de weilanden in ging en langs de sloten in Arnhem-Zuid liep om verse planten en kruiden te zoeken. Brandnetel was daar een van.

Ze had overal plekjes waar ze kruiden plukte en maakte daar vooral thee van. Mijn moeder vind het leuk dat ik deze fascinatie ook heb. Het heeft namelijk een generatie overgeslagen. Mijn moeder vond het altijd erg gek dat mijn oma als een soort kruidenvrouwtje met een fascinatie voor de helende eigenschappen uit de natuur urenlang weg kon zijn om vanallerlei planten en bloemen te verzamelen. Nu heeft haar dochter die fascinatie ook.

Amsterdamse natuur

In Amsterdam is het wat moeilijker om wilde weilanden te vinden vol kruiden, sowieso is dat ook in Nederland minder geworden. Natuur en sloten zijn er wel, maar veel is vervuild door al het recreatieverkeer op en rondom het water om wild de kruiden te gebruiken. Of ze worden zo strak bijgehouden door de plantsoenendienst dat er niets meer groeit. Soms zijn we een beetje te georganiseerd hier.

In de zomer ga ik nog wel eens op mijn skeelers richting Halfweg/Haarlem. Daar kun je nog wilde bramen plukken op bepaalde stukken in de natuur. Je moet in deze stad wat creatiever zijn, door zelf een moestuintje te maken of het doen met wat er in de winkel te koop is.

Brandnetelthee maken

Deze thee is heerlijk. Hij ruikt een beetje muf, maar qua smaak helemaal goed. En heel makkelijk te maken!

♥ 1/2 eetlepel brandnetelthee

♥ 1 kop heet water (niet direct kokend water op de brandnetelbladeren gieten)

Kook water en laat dit even kort afkoelen. Doe in een glas 1/2 eetlepel brandnetelthee. Doe daar het gekookte water over en laat 10 minuten trekken. Zeef de thee.

Tip

Ook proberen? Deze zak Brandnetelthee kost EUR 6,75 via Vitaminstore en is te koop via deze link.

Reageer op dit artikel

2 Reacties op "Brandnetelthee natuurlijk"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
geert van dorst
Gast

Hé Marlies, ja brandnetelthee is gezond. ik bestel het gedroogd in emmers van 500 gram.
Neem enkele keren per week een glazen kan van 1,5 liter en doe daar enkele eetlepels brandnetel in.
Warm water erop. Schoteltje met zeefje erop en drinken tot deze leeg is. Soms doe ik er een scheutje agavesiroop bij. Verder als ik 3 of 4 liter verse soep maak doe ik er ook altijd een paar eetlepels gedroogde brandnetel in. En ja ik denk dat er voorlopig ook maar een lepeltje in mijn groene drankjes doe.

Neys Landelijke Woonaccessoires
Gast

Brandnetelthee heb ik nog nooit geprobeerd maar je hoort er heel veel goede dingen over. Toch wonderbaarlijk hoe dit soort gezonde dingen gewoon in de natuur in Nederland groeien.

wpDiscuz