Arme plof kip

Gezond leven en duurzaamheid. Dat zijn eigenlijk begrippen die in mijn beleving niet direct bij elkaar passen. De wil om gezond te leven is op jezelf gericht. Eigenlijk een behoorlijk egoïstische keuze. Denk hierbij aan de soja productie. Goed voor (het schuldgevoel van) de mens, heel slecht voor de aarde. Tropisch regenwoud wordt gekapt en het milieu wordt zwaar belast, maar de vegetariërs hebben soja zodat er geen arme diertjes geslacht hoeven te worden. Is dat de oplossing voor de arme plof kip?

Plof Kip

Duurzaamheid heeft invloed op de wereld waarin je leeft en de houdbaarheid van de aarde. Waar het egoïsme en de rest van de wereld dan toch samen komen? Bij je schuldgevoel.  Bijvoorbeeld ik eet graag kip. Het smaakt lekker, het is voedzaam en je kunt het eigenlijk bijna in iedere maaltijd verwerken. Even het hele antibiotica verhaal buiten beschouwing houdend, maar kip is een gezonde vleessoort, bevat weinig calorieën en het heeft goede bouwstoffen voor je lichaam. Vanuit mijn ‘egoïstische’  keuze kies ik voor het stukje vlees op mijn bord.

Kiloknallers

En dan wordt je keihard geconfronteerd met de vleesindustrie en de arme kipjes. Een aantal jaren terug werd al duidelijk dat ze met duizenden op een klein stukje grond leefden. Verschrikkelijke leefomstandigheden en zo nu en dan brandden er schuren af waar duizenden kippen omkwamen.

Inmiddels is de plof kip al een tijdje publiekelijk bekend. Door de Dierenbescherming in samenwerking met Wakker dier werd de massa duidelijk gemaakt dat het zo niet langer kan. De vleeskuikens hebben te maken met doodgroeiers en ze hebben een chronisch hongergevoel. Na deze marteling gaan ze daarna voor te weinig geld over de toonbank.

Wilde kip?

Op de website van de dierenbescherming staat beschreven hoe een kip eigenlijk in de natuur leeft. “Kippen in de vrije natuur leven in kleine groepjes van een haan, enkele hennen en kuikens. In de groep bestaat een rangorde: de dieren kennen elkaar en respecteren de sterkste van de groep. Ze brengen de nacht door in bomen. In gevangenschap gebruiken kippen hiervoor een verhoogde zitstok.”. (bron: dierenbescherming.nl)

Ik wist dat kippen op stok gaan s ’nachts, maar ik wist niet dat ze ’s nachts in een boom zitten in de vrije natuur. Ik denk dat ik ook bijzonder verrast zou zijn als ik na een avondje stappen een kip in een boom zou zien zitten en me zou afvragen of ik dat laatste drankje wel had moeten nemen.

Anyway. Dat kippen in de vrije natuur anders leven dan in gevangenschap dat is natuurlijk logisch. Maar dat wij zo egoïstisch of onbewust onwetend zijn om de kippen te mishandelen gaat wel erg ver. Gelukkig zijn er veel veranderingen geweest en blijft het een onderwerp van gesprek.

Ook ik wil hier niet meer aan mee doen. Ik ben inmiddels bewust geworden van deze horror, maar hoe weet ik nou of de andere kippen wel goed worden behandeld. Het blijft namelijk onduidelijk. Hoe help je de plof kip aan een beter leven?

Cliché? Eerlijk duurt het langst

Afgelopen maand heeft MacDonalds de Liegebeest verkiezing 2013 gewonnen. Dit is een prijs voor het meest misleidende product, uiting of reclame op het gebied van dierenwelzijn.

“McDonald’s krijgt de prijs omdat zij op haar website ontkent plofkip te gebruiken. Ook in een recente tv-campagne waarin McDonald’s ‘eerlijk’ vertelt over de achtergrond van haar rundvlees, tomaten, friet en sla, wordt de plofkip doodgezwegen. Wakker Dier: “McDonald’s is een echte ‘greenwash kampioen’: mooie sier maken met sla van het land, maar ondertussen gewoon blijven kiloknallen met plofkipnuggets!”.Er werd ruim 14.000 keer gestemd op de Liegebeesten”. (bron: wakker dier)

Het blijft een complex onderwerp en ik heb bijna de neiging om vegetarisch te worden. Maar dat is geen oplossing, want als we allemaal vegetarisch worden dan moet er weer extra tropisch regenwoud worden gekapt, om te kunnen voldoen aan alle plantvoeding.

Ik vind vlees daarnaast een belangrijk onderdeel van je voedingspatroon. Dit hoeft niet iedere dag, maar een paar keer per week vind ik wel noodzakelijk om de juiste bouwstoffen binnen te krijgen. Ik ga hier nog eens goed over nadenken en informatie bijeen sprokkelen zodat ik een kipje op mijn bord kan leggen, die een goed leven heeft gehad. Dat gun ik ze echt wel. Voor alle kipjes alvast fijne dierendag!

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz